NIEUWS
In één van de drie aanpalende panden die eigendom zijn van Peter Lauwerens opende de wijnwinkel Slow Down Suzy. Peter woont er al 25 jaar en wil de gebouwen nu verbinden om er zowel een wijnwinkel, een wijn/gastrobar, B&B-kamers als vergaderruimtes in te richten. Peter heeft altijd al een passie voor lekkere wijn, champagne en sterkedranken gehad. Na twintig jaar als directeur van het gerenommeerde champagnemerk Bollinger en met jarenlange ervaring in de keuken, achter de bar, als sommelier en maître d’hôtel in sterrenzaken en luxehotels kent hij de horecawereld als geen ander. Maar na al die jaren 7/7 werken is het voor Peter tijd om het rustiger aan te doen. Wat meer slow... “Twee jaar geleden ben ik van het dak gevallen en brak ik mijn twee voeten. Het was niet zeker of ik ooit nog zou kunnen wandelen. Gelukkig verloopt de revalidatie goed! Ik heb nu 2 linkervoeten maar wel twee creatieve rechterhanden” Panden samenbrengen “Ik woon al 25 jaar op het Kaaiplein, met zicht op de Schelde met achteraan de tuinen het park en pastorij”, zegt Peter. “Het is al vele jaren een droom om deze drie panden samen te brengen en er een veelzijdige zaak van te maken. Sinds enkele jaren ben ik hier naarstig aan het werk om de huizen te renoveren, en straks zal de wijnwinkel kunnen openen.” Die verbouwingen zijn niet zonder slag of stoot verlopen. “Twee jaar geleden ben ik van het dak gevallen en brak ik mijn twee voeten”, zegt Peter. “Het was niet zeker of ik ooit nog zou kunnen wandelen. Gelukkig verloopt de revalidatie goed en heb ik twee rechterhanden, waardoor ik zo goed als alles zelf kan doen. Dat gaat van kelders graven tot elektriciteit leggen en de inrichting van de panden.” Brede prijsklasse Slow Down Suzy begint voorlopig als wijnwinkel. Die activiteiten zullen op termijn nog uitbreiden, maar eerst moeten de twee andere panden nog volledig gerenoveerd worden. “In de winkel liggen ongeveer 4.000 flessen”, zegt Peter. “In prijs gaan die van onder de tien tot boven de duizend euro. Hoe dan ook weet ik elke fles perfect staan.” “Ik ben geen verzamelaar, maar verkoper. Het is dus de bedoeling dat zelfs de meest exclusieve flessen verkocht worden. Denk bijvoorbeeld aan een porto van 1963, flessen whisky waarvan de stokerij inmiddels al is afgebrand, of exclusieve flessen champagne die gelinkt zijn aan James Bond. Hier liggen flessen die je nergens anders ter wereld nog zal vinden.” Wijnwinkel Slow Down Suzy is ondertussen geopend op Kaaiplein 23. De wijnbar opent daar voorlopig ook eind maart, tot ze 2 jaar later naar de panden ernaast verhuisd. => Flexijobber, Interesse om mee te schrijven aan dit verhaal en je hebt wat interesse in wijn en een beetje horeca-ervaring om te helpen in de winkel en wijnbar? PM! Volg de website of fb-pagina voor updates voor opening van de winebar en alle verdere ontwikkelingen van het project op www.slowdownsuzy.be


BURCHT - Ondertussen opende de nieuwe wijnwinkel Slow Down Suzy op het Kaaiplein in Burcht. De bezieler, Peter Lauwerens, is een zeer gekend gezicht in de chiquere horecawereld en wil het nu na een indrukwekkende carrière rustiger aan doen. “Ik ben geen verzamelaar, maar verkoper. Het is dus de bedoeling dat zelfs de meest exclusieve flessen verkocht worden. Geen stress, overal zijn alarm en beveiligings camera's aanwezig”
Dieter Verschooren
4 december 2024 Het Nieuwsblad

Aan het Kaaiplein in Burcht heeft de nieuwe wijnshop Slow Down Suzy de deuren geopend. De naam is ook een knipoog naar het moeilijk parcours dat uitbater Peter Lauwerens (56) aflegde. Twee jaar geleden moest hij plots niet één maar twee versnellingen lager schakelen toen hij beide voeten brak bij een val van een dak tijdens de verbouwingswerken.
Kristof Pieters
30-12-24 Het Laatste Nieuws

Peter was twintig jaar lang het gezicht in België van Bollinger, één van de meest prestigieuze en iconische champagnemerken ter wereld. “Hierdoor was ik kind aan huis bij heel wat sterrenzaken. Maar het was ook heel hard werken en veel kilometers rijden”, blikt hij terug. “Ik heb er enkele relaties op de klippen door laten lopen. Daarom dat ik het iets rustiger aan wilde doen.” Het idee voor een wijnshop en gastro/wine bar rijpte al een tijdje bij Peter. “Ik woon al 25 jaar aan het Kaaiplein met een fraai zicht op de Schelde met achteraan het park en zag het potentieel op deze plek. De plannen kwamen in een stroomversnelling toen ik de twee aanpalende panden op de kop kon tikken. Met de renovatie ben ik al jaren bezig. Ik heb eigenhandig twee kelders volledig uitgegraven en waterdicht gemaakt (onder Scheldeniveau aan de overkant!) heb de drie huizen met elkaar verbonden.” De verbouwingswerken kwamen twee jaar geleden wel abrupt tot stilstand toen Peter een lelijke val maakte van een dak en daarbij beide voeten brak. “Het zag er toen even niet goed uit. Het was zelfs niet zeker of ik ooit nog zou kunnen stappen. Gelukkig is de revalidatie goed verlopen. De wijnshop heeft nu als eerste de deuren geopend. “Ik koos voor een industriële look maar originele stukken in het interieur zorgen tegelijk voor veel warmte. Het meeste is recuperatiemateriaal. uit een klooster, uit de magazijnen van een schoenhandelaar, uit een vochteige kasteelkelder,... Zo heb ik oude stoelen met klaptafeltjes van de universiteit gevonden en die aan elkaar vastgemaakt voor een intieme tête-à-tête bij een lekker glas wijn. Met de feestdagen wou ik alvast de wijnshop openen maar binnenkort volgt ook de tijdelijke wijnbar in de winkel, die later naar de panden ernaast verhuisd. Men kan niet alleen wijnen proeven maar er zal vanaf eind maart ook een kleine kaart zijn. In totaal heb ik plaats voor een 20 tot 30 personen + een tuinterras dat tegen het park grenst” In de shop kan men uiteraard een selectie van topchampagnes vinden maar ook een brede variëteit aan wijnen. “Heb veel wijntjes rond de 10€, maar de prijzen gaan ook tot 1.000 euro”, vervolgt Peter. “Ik wil de drempel zo laag mogelijk houden en dus iets kunnen aanbieden voor ieders portefeuille. Er is ook een mooie collectie whisky’s waarvan sommige amper nog te vinden zijn. Omdat die een hoger prijskaartje hebben, kan men ze ook eerst proeven.” Intussen is Peter al volop bezig met verbouwingswerken aan het aanpalend pand. “Daar komt in het najaar van 2026 de gastrobar. Die zal rechtstreeks verbonden zijn met de wijnshop. In het derde pand, waar ik zelf jarenlang heb gewoond, komen tot slot nog drie B&B-kamers. Eén ervan is intussen al afgewerkt. Verder op de planning staan nog een panoramaterras met Scheldezicht en 2 zaaltjes voor vergaderingen, familiefeestjes, hobbyclubs, tastings,... op de bovenverdieping, een tastingruirmte in de kelder en een tuinterras dat grenst aan het Wolfsbergpark. Van ‘slow down’ is dus eigenlijk nog niet veel sprake maar ik leg mezelf wel geen deadlines meer op.” Meer info: www.slowdownsuzy.be

